Home / Sovs / Andesovs
23 december, 2014

Andesovs

Andefond:
1 andelår
1 gulerod
1 pastinak
1 løg
5 dl rødvin
1 l vand
10 timiankviste
2 laurbærblade
1 spsk hele peberkorn
1 spsk groft salt

Brun sovs:
50 g smør
2 spsk hvedemel
8 dl andefond
3 dl piskefløde
2 tsk ribsgelé
3 spsk balsamico
Salt og friskkværnet peber

Andefond: Skær rodfrugterne i mindre stykker og løget med skal i både. Brun andelår og grøntsager på alle sider i en stor gryde. Tilsæt rødvin, vand, timian, laurbærblade, peberkorn og salt. Bring det i kog, skru ned for blusset, og lad det simre i 2 timer.

Si fonden igennem en sigte, og kasser andelår og grøntsager. Opbevar fonden i beholder på køl natten over.

Før fonden skal bruges, fjernes andefedtet, der har samlet sig øverst på fonden. Gem andefedtet til rødkålen.

Brun sovs: Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, og rør det til en melbolle, der slipper grydens sider. Tilsæt fonden lidtad gangen, og rør efter hver gang, til der ikke længere er klumper. Rør i sovsen hele tiden, så den ikke brænder på. Rør fløde og ribsgelé i, evt. kulør, hvis du vil have en mørkere farve. Smag til med balsamico, salt og friskkværnet peber, og hold sovsen varm, eller varm den op igen, når den skal serveres.